[O2 Fl] Smród z klimy a szczelność filta pyłków - TEST

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bolek121
    Ambiente
    S_OCP Member
    • 2008
    • 126
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

jaki grill kupiłeś? zamiennik?
    Sebastian J.
  • gruto
    L&K
    S_OCP Member
    • 2007
    • 1262
    • Octavia III (5E3)
    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Któryś z kolegów zauważył iż przyczyną smrodu może być zle dopasowany filtr pyłkowy
    Nie dawało mi to spokoju i dzisiaj rano wziąłem się za rozgryzienie tego tematu .
    Spostrzeżenia - jestem dosyć szczupły , więc fotel do tyłu , i położyłem sie na plecach aby dokładnie wszystko zobaczyć jak to wygląda .....i TRAGEDIA !!! filtr ma dosyć spore luzy srednio ok. 0,5 cm luzu całkowitego ,czyli ok 0,25 cm na jeden bok .
    Szybko do sklepu po piankę poliuretanową samoprzylepną o grubości 0,5 cm koszt 2 zł :shock: , którą okleiłem filtr w koło . Wg. mnie patent najprawdopodobniej zda egzamin ponieważ samo jego ulokowanie na miejscu wymaga teraz minimalnej siły aczkolwiek takiej która nie nie deformuje samego filtra , tak że jestem bardzo zadowolony .
    Przed zamontowaniem samego filtra zapodałem na parownik PLAKA tak az zobaczyłem pianę ktora zmierza do wylotu filtra - efekt taki - zaczęło kapać z odprowadzenia skroplin parownika czyli ok .
    Teraz TEST zobaczymy co i jak - kiedy zacznie śmierdzieć - o spostrzeżeniach będe na bieżąco informował .
    poniżej foto oklejonego filtra .

Komentarz

• vaz
      Elegance
      • 2010
      • 799
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Podobne rozwiązanie stosuje Mann-Hummel w filtrach do niektórych modeli aut. Przykładowa aukcja .
      Antyfotoradar Valentine1
      Harry II Classic+Sirio ML145

Komentarz

• czyzyk64
        Elegance
        • 2008
        • 866

dobre rozwiązanie, trzeba bedzie to wykorzystac,

Komentarz

• gruto
          L&K
          S_OCP Member
          • 2007
          • 1262
          • Octavia III (5E3)
          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

No i przejechane 50 km po mieście , 22 st na Auto AC ( wtedy niekiedy "zaśmierdziało octem") ..... i co ?? cisza jak na razie !!!! normalnie aż pachnie zero smrodu (oby tak dalej)
          Wręcz twierdzę iż smród z klimy jest podyktowany tą nieszczelnością filtra i ułożeniem parownika który jest ustawiony zbyt pionowo co uniemożliwia jego samoczyszczenie i tzw. stanie wody .I tu podtrzymuje opinie innych kolegów którzy twierdzą aby przedmuchać "parownik" na minutę przed końcem jazdy , który eliminuje tą STOJĄCĄ wodę na żeberkach parownika - (NIESTETY WADA KONSTRUKCYJNA nic na to nie poradzimy) . To że niektórym kolegą nie śmierdzi wg. mnie to akurat bardzo dobry egzemplarz filtra który sie prawidłowo ułożył doszczelnił .
          Smród sie nasilał zawsze wiosną lub latem , gdy w powietrzu pojawiało się b. dużo róznego rodzaju pyłków rodników itp , które pod wpływem wilgoci i nieszczelnego filtra robią to co robią - GNIJĄ I ŚMIERDZĄ w stojącej wodzie w zbyt pionowo ustawionym parowniku .

Komentarz

• krzysn
            Rider
            • 2007
            • 515

gruto, mógłbyś napisać coś więcej nt samodzielnego odgrzybiania parownika ? Czy dobrze kombinuję, że po wyjęciu filtra trzeba napsikać we wnękę po filtrze, kierując w lewo ? Głęboko wsadzałeś rurkę od plaka?

Ja mam jeszcze jeden pomysł dotyczący smrodu z klimy. U moim poprzednim aucie śmierdziało z klimy szczególnie wtedy, gdy miałem stary filtr oraz włączałem obieg wewnętrzny nawiewu. Może w octavii śmierdzi z klimatyzacji podczas jazdy na obiegu wewnętrznym w trybie auto ?

Komentarz

• dublin999
              Ambiente
              • 2010
              • 172

mam ten sam problem z wydobywającym sie nieprzyjemnym zapachem od około roku... (mniej więcej od wymiany filtra) nigdy nie wiązałem faktu wymiany filtra z tym zapachem do tego czasu aż to przeczytałem - w najbliższym czasie miałem jechać na odgrzybianie i czyszczenie klimy jutro postaram się zakupić nowy filtr i piankę i do dzieła!
              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

Komentarz

• gruto
                L&K
                S_OCP Member
                • 2007
                • 1262
                • Octavia III (5E3)
                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

krzysn, tak w lewo do pierwszego oporu od góry - psikasz tak długo aż pianka równomiernie zacznie pokazywać się w komorze gdzie wkładasz filtr pyłków.
                Kup sobie plaka o zapachu oceanu - ponieważ jest najmniej drażniący zmysły :wink:

Co do obiegu wew - to ja mam automatyczny - ale nie zauważyłem aby na wew mi śmierdziało

[ Dodano: Pią 13 Maj, 11 19:04 ]
                dublin999, powodzenia !! na pewno zadziała - U MNIE TO DZIAŁA - W macro plak kosztuje 17 zł , nie kupujcie K2 ponieważ pozostawia jakiś osad

Komentarz

• rkb
                  RS
                  • 2008
                  • 2152
                  • Rapid Spaceback (NH1)
                  • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Po serwisie klimy teraz tez susze na postoju z minute, narazie jest ok
                  Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• loyd
                    RS
                    • 2010
                    • 2342

U mnie cały czas od serwisu (ok 1200 km) działa wszytsko ok.

Jeźdzę cały czas na auto "22 stopnie" i nie cuduje z żadnym osuszaniem .

Komentarz

Zamieszczone przez gruto
                      .i TRAGEDIA !!! filtr ma dosyć spore luzy srednio ok. 0,5 cm luzu całkowitego ,czyli ok 0,25 cm na jeden bok .
                      Gruto, kawał dobrej roboty. Pamiętasz jak padały hasła, że ten koleś co to pierwszy wskazał to jest zakatarzony itp ??? no i było wtedy: ozonować, piankować itd..., Ja znam tego chłopaka - równy z niego facet tylko czego nie wymyśli to zaraz podnoszą się głosy: prowokacja, prowokacja !!!

Zamieszczone przez vaz
                      Podobne rozwiązanie stosuje Mann-Hummel w filtrach do niektórych modeli aut.
                      wskazywałem rozwiązanie w postaci trwałej kasety między innymi swego czasu, czyli coś podobnego do wskazanego M-H. Ktoś podpowiedział, iż filtry węglowe mają trwalszą obudowę

Zamieszczone przez gruto
                      (NIESTETY WADA KONSTRUKCYJNA nic na to nie poradzimy
                      zapewne poradzilibyśmy - biegły sądowy bez problemu również dostrzegłby (zwłaszcza po takich wskazówkach jak napisałeś) te wady. Ale nie we dwóch ale minimum dziesięciu jak wspominałem swego czasu (podałem też całą procedurę formalno-prawną)... tyle że wszyscy wolą narzekać i ozonować miast u... problem w zarodku czyli zacząć od SAP.

Komentarz

• czyzyk64
                        Elegance
                        • 2008
                        • 866

na podstawie tego patentu opracowałem swój , który polega na nałożeniu uszczelki do okien podwójnej gumowej , weszło na ciasno i tez jest ok.
                        Co do czyszczenia parownika, to gdzieś na forum KOWAL2002 napisał bardzo dobry przepis na czyszczenie, oprócz tego włożenia rurki w miejsce gdzie wchodzi filtr i tam dalej w lewo, to on ma super patent , ktory polega na wyjęciu filtra, na klapke zaslepiajaca zakładamy uszczelnienie odciete np. ze starego filtra , ta dolna część, w klapce robimy małą dziurke blizej lewej strony , aby weszła nam rurka od pianki i wtedy wlączamy klimę na fula obieg zamkniety pakujewy przez dziurke pianke, a ona piekniutko jest zaciagana do wnetrza parownika ,przechodząc dalej, a nie tylko spływa po wierzchu w przypadku napsikania.
                        Ja to stosuje , i bardzo dobrze idzie zero smrodku.
                        podziekowania dla Kowala.

Komentarz

• gruto
                          L&K
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 1262
                          • Octavia III (5E3)
                          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

czyzyk64,
                          Zamieszczone przez czyzyk64
                          wlączamy klimę na fula obieg zamkniety pakujewy przez dziurke pianke, a ona piekniutko jest zaciagana do wnetrza parownika ,przechodząc dalej,
                          .......!!!!! tylko koledzy z ELEGANCE uwaga - byle nie zalać elektroniki !!! dobry sposób ale u manuala :roll:

Komentarz

• czyzyk64
                            Elegance
                            • 2008
                            • 866

gruto, spokojnie , damy rade, mysle , że szybciej zalejesz elektronike jak pakuja pianke we wloty powietrza. :roll:

Komentarz

• gruto
                              L&K
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 1262
                              • Octavia III (5E3)
                              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

czyzyk64,
                              dzisiaj przejechane w ruchu miejskim ok 50 km temp 20 bo ciepło , oczywiście AUTO AC i ......nadal pachnie :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

[ Dodano: Sob 14 Maj, 11 14:35 ]
                              zapomniałem ...Plaka już prawie nie czuć

Komentarz

• czyzyk64
                                Elegance
                                • 2008
                                • 866

i super, niech tak zostanie, Pozdrawiam.

Komentarz

• rlapinski
                                  Ambiente
                                  • 2010
                                  • 138

Zamieszczone przez gruto
                                  W macro plak kosztuje 17 zł
                                  W Auchan jest właśnie promocja - 11.99PLN

Komentarz

• gruto
                                    L&K
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 1262
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

rlapinski, zalezy jaki zapach .......te smierdzące taniej puszczają

Komentarz

• rlapinski
                                      Ambiente
                                      • 2010
                                      • 138

Zamieszczone przez gruto
                                      rlapinski, zalezy jaki zapach .......te smierdzące taniej puszczają
                                      Widziałem 2 rodzaje: ocean i jakiś leśny (zielona i niebieska nakrętka).

Komentarz

• gruto
                                        L&K
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 1262
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

rlapinski, OCEAN !!!!!! ten leśny jest strasznie mocny , a ocean już po dwóch dniach nie czuć

[ Dodano: Pon 16 Maj, 11 19:33 ]
                                        dzisiaj 70 km .....22 st. AUTO AC - nadal pachnie

Komentarz

• krzysn
                                          Rider
                                          • 2007
                                          • 515

Chłopaki, przypadkiem trafiłem na coś takiego:

liqui molly

Na allegro jest dostępny w cenie około 50 zł. Próbował ktoś ?

Edit: oczywiści po wymianie filtra pp na nowy :-)

Komentarz

• czyzyk64
                                            Elegance
                                            • 2008
                                            • 866

krzysn, link nie działa.

Komentarz

• krzysn
                                              Rider
                                              • 2007
                                              • 515

Sorry, link już poprawiony.

Komentarz

Zamieszczone przez czyzyk64
                                                krzysn, link nie działa.
                                                zgadzam się z przedmówcą, potrzebujesz zwykłą ścierę i ludwika (niestety z dostępem kiepsko)...aerozol na koniec będziesz mógł zapodać jako odświeżacz powietrza co najwyżej.

Ja ostatnio zakupiłem w Lidlu piankę do czyszczenia plam w tapicerce, trochę pojeżdżę (chwilowo mam spokój z klimą po ostatnich piankowaniach i wietrzeniu przez 2 tygodnie) i zaaplikuję, może grudki piachu i dodatki "tłuste" uda mi się jakoś zrzucić do odpływu.

Komentarz

• gruto
                                                  L&K
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 1262
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Ja próbowałem - gówno ......działa jeden dzień - nie ma to jak pianka

[ Dodano: Wto 17 Maj, 11 14:52 ]
                                                  a ha - dzisiaj 30 km - miasto - 20 st AUTO AC i pachnie nadal

Komentarz

Pracuję...